Tussen terreur en terrorisme: de geschiedenis van een democratische worsteling - Graaf, Beatrice de (Onrust is van alle tijden, 2024)
De grote internationale golven van terroristisch geweld gingen niet aan Nederland voorbij. In dit artikel wordt de ontwikkeling van terrorisme en terrorismebestrijding door de tijd heen gevolgd, vanaf de vestiging van de gecentraliseerde natiestaat rond 1800 tot aan de huidige tijd (met de nadruk op de naoorlogse periode). Die ontwikkeling wordt in Nederland gekenmerkt door het verloop van de spanning tussen angst voor niet-statelijk terrorisme enerzijds en een (over)reactie van staatsterreur anderzijds. Beide aspecten moeten nog steeds in bedwang worden gehouden.