Strafrechtelijk beleid in een vergelijkend perspectief: een blik op de Lage Landen - Daems, Tom; Pemberton, Antony; Pleysier, Stefaan; Daele, Dirk van (Boom juridisch Antwerpen, 2023)
"'Comparative criminal justice' is bij uitstek het soort onderzoek dat ons toelaat om de horizon te verbreden door in beeld te brengen wat mensen en instituties op verschillende plaatsen doen om het criminaliteitsprobleem aan te pakken, stelt David Nelken. We leren ons eigen systeem beter kennen door gelijkenissen en verschillen tussen ons en de ander te beschrijven en te analyseren. Een blik op een ander rechtssysteem houdt onszelf een spiegel voor; het stelt ons in staat onszelf te begrijpen in het licht van die punten van gelijkenis en verschil met andere systemen. Strafrechtelijk beleid in een vergelijkend perspectief. Een blik op de Lage Landen stelt zich tot doel om diverse aspecten van het veiligheids- en criminaliteitsbeleid in België (of Vlaanderen) en Nederland vanuit een vergelijkend perspectief te onderzoeken. Deze landen worden in dat beleid vaak geconfronteerd met soortgelijke problemen en de zoektocht naar een beter begrip van en adequate antwoorden op die problemen is meer gebaat met het verbreden van de horizon dan met het staren naar de eigen navel."--