Comparative Sentencing Practice - Mannheim, Hermann (1958)
Uppsalas befintliga konstmuseum i Uppsala Slott har små och opraktiska lokaler. Uppsala Konstmuseis Vänner har därför lobbyat mot kommunen för att bygga ett nytt museum. Föreliggande förslag är utformat med utgångspunkt i följande principer och målsättningar: - Att i möjligaste mån använda naturlig indirekt belysning. - En rumslig “dramaturgi” som gör rörelsen genom muséet oförutsägbar samtidigt som blickfång och siktlinjer skapar orienterbarhet. - Bruk av nivåskillnader för att göra arkitekturen intressantare och för att skapa flera vinklar att betrakta konsten ifrån, samtidigt som alla utställningssalar är åtkomliga för rullstol och barnvagnar. - Ett växelspel mellan symmetri och assymmetri. - En “tektonisk” utformning av fasaden: grov platsgjuten betongfasad, tjocka väggar med infällda fönster i linje. Samtidigt stora fönster som ger rikligt med ljus men lite direkt solljus. - Patina i fasaden: texturerade gjutformar för fasadgjutning, inga hängrännor, mineraler (“klumpvis”) i betongblandningen som röda alger lever av. - Uppdelning mellan samtida (bottenvåning) och klassisk konst (plan 4-5). - Rumssekvenser som tillåter olika öppettider för museets olika verksamheter. - En arkitektonisk utformning som avspeglar museets inriktning mot både förmodern och modern konst.Uppsala's current art museum in Uppsala Slott has small and impractical premises. Uppsala Konstmuseis Vänner have therefore been lobbying towards the municipality to build a new museum. The design of this proposal is based on the following principles and objectives: - To the extent possible, use natural indirect lighting. - A spatial "dramaturgy" that makes movement through the museum unpredictable while eye-catchers and sight lines makes for orientability. - Use of different levels to make the architecture more interesting and to create more angles from which to view the art, while all exhibition halls are accessible to wheelchairs and strollers. - An interaction between symmetry and asymmetry. - A "tectonic" design of the facade: rough in situ concrete facade, thick walls with recessed windows in line. Still large windows providing plenty of light but little direct sunlight. - Patinized facade: textured molds for casting of facade, no gutters, minerals (in "lumps") in the concrete mixture that red algae feed on. - Splitting between contemporary (ground floor) and classical art (plane 4-5). - Room sequences that allow different opening hours for the museum's various activities. - An architectural design that reflects the museum's focus on both pre-modern and modern art