Hoe gevaarlijk is georganiseerde criminaliteit? - Klima, Noel (2012)
Georganiseerde criminaliteit is een dynamisch fenomeen. Door het georganiseerde karakter bij het plegen van criminele feiten ontspringt een bijzondere gevaarlijkheid voor de maatschappij luidt de perceptie. Maar hoe kan je de gevaarlijkheid van georganiseerde criminaliteit dan meten? Hoe kunnen we kennis opbouwen over een fenomeen dat moeilijk te definiëren en bovendien onzichtbaar is voor de meesten onder ons. Er bestaan verschillende aanzetten om de gevaarlijkheid van het fenomeen in te schatten. Gangbare methodes kijken naar de betrokken daders zelf (maffia, bendes, groepen, netwerken, etc.), of naar de omgeving waarin de feiten gepleegd worden (bv. economische sectoren) of naar de schade binnen de maatschappij. Elke manier heeft zijn voor en na delen