Minderjarigen met een psychiatrische problematiek op de jeugdrechtbank : genomen maatregelen - Cappon, Leen (2015)
De doelstelling van dit doctoraatsonderzoek was om de betekenissen gegeven aan de beslissingsprocessen van de jeugdrechters betreffende minderjarigen met een psychiatrische problematiek te analyseren en contextualiseren. Dit is gebeurd aan de hand van analyses van motiveringen en van interviews met de verschillende betrokken actoren. De bevindingen van dit doctoraatsonderzoek tonen ten eerste aan dat jeugdrechters schriftelijk weining prijsgeven over hun beslissingsprocessen. Ten tweede kan het beslissingsproces van de jeugdrechter vooral beschouwd worden als een interactieproces tussen de jeugdrechter en de consulent van de sociale dienst. Bij het nemen van een psychiatrische maatregel, treedt de jeugdpsychiater deze interactie binnen. Tot slot toont dit doctoraatsonderzoek aan dat de focus op minderjarigen met een psychiatrische problematiek niet per se leidt tot andere beslissingsprocessen. Deze vaststellingen hebben duidelijke implicaties voor verder onderzoek, beleid en praktijk